Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна изненадващо на официално посещение в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна изненадващо на официално посещение в
Коментари Харесай

В Киев изненадващо пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън

Държавният секретар на Съединени американски щати  Антъни Блинкън дойде изненадващо  на публично посещаване в Киев в израз на поддръжка за Украйна на фона на контранастъплението ѝ против съветските сили, нявлязло в четвъртия си месец с реализирани дотук единствено минимални триумфи, съобщи Ройтерс.

По време на двудневното посещаване, при което той за пръв път от началото на съветската инвазия през февруари 2022 г.  ще пренощува в Украйна , Блинкън евентуално ще разгласи нова американска военна помощ за Киев на стойност над 1 милиард $, сподели върховен чиновник на Държавния департамент на брифинг за медиите по време на пътуването.

Блинкън, най-високопоставеният формален представител на Съединени американски щати, посетил Киев от началото на контранастъплението, се чака да се срещне с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба, както и с други висши публични представители и персони от гражданското общество, добави пред публицисти служителят на Държавния департамент, който поискал да остане неизвестен.

В медийни изявления бяха представени неназовани американски публични представители, които декларират, че контраофанзивата върви прекомерно постепенно и е спъвана от неприятна тактичност. Тези рецензии мощно подразниха Украйна и даже накараха Кулеба да каже на критиците " да млъкнат ".

В хода на настъплението Украйна си върна над 10 села и по-малки селища, само че напредването на войските ѝ е забавяно от големи минни полета и дълги с километри окопи на съветските отбранителни линии.

Американските публични представители се стараят да не подлагат на критика гласно украинската военна тактичност, а предходната седмица акцентираха забележителния прогрес на силите на Киев, реализиран през предходните 72 часа при настъплението на югоизток.

Вашингтон желае да разиска с Киев хода на офанзивата, да реши потребностите ѝ на бойното поле и да набележи стъпки, в случай че такива са нужни, за подсилване на енергийната сигурност на Украйна в навечерието на идните зимни месеци, уточни служителят на Държавния департамент.

" Мисля, че най-важното е да придобием визия за общата картината от самите украинци ", сподели той. " Искаме да разберем по какъв начин имат намерение да напреднат в идващите седмици. "

Въпреки твърдата американска поддръжка за Украйна от началото на войната няколко претенденти за президентската номинация на Републиканската партия сложиха под въпрос помощта за Киев, а това породи опасения дали Съединени американски щати ще могат да продължат да поддържат Украйна на същото ниво, както до момента, когато конкуренцията за изборите през 2024 година навлезе в разгара си.

Американското държавно управление до момента е предоставило на Украйна оръжие и друга военна помощ за над 43 милиарда $. Ройтерс заяви в петък, че тази седмица ще бъде разгласен нов пакет с поддръжка.

Киев се надява да получи от създаваните от Съединени американски щати изтребители Ф-16, каквито дадоха обещание да дават редица натовски съдружници.

Посещението на Блинкън има за задача да задържи вниманието на американската общност върху войната и това, както се изрази служителят на Държавния департамент, " да не се разрешава на диктатори и автократи да откъсват части (територия) от съседите си и да им се разминава безнаказано ".

" Това е и добър мотив да напомним на американския народ за какво това е значимо ", сподели той.

Обществената поддръжка за помощта за Украйна е мощна, само че съгласно скорошно изследване по поръчка на Си Ен Ен към този момент малко над половината американци са срещу даването на още финансиране на Киев.

През август президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изиска от Конгреса да утвърди спомагателни разноски в размер на към 40 милиарда $, в това число 24 милиарда за Украйна и други интернационалните потребности.

Искането може да срещне опозиция в Конгреса, където някои крайнодесни републиканци – изключително тези с тесни връзки с някогашния президент Доналд Тръмп – желаят да се понижат милиардите, които Вашингтон отделя за Украйна.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР